symbiotic

2 september, 2007

Hur skulle städer anpassa sig till en värld där subkulturer allt mer tar plats? Skall de bli kluster av hotell och nöjesinrättningar eller skall de kunna vara levande städer, men lämna plats åt horder av gäster, vid behov?

I projektet symbiotic undersökte jag hur städer kan omdisponeras för att möta en anstormande subkultur, inför ett VM, en jättekonsert eller festlighet. När miljoner gäster kommer blir hotellen överfulla. Istället för att ha speciella lokaler för dem, får stadsborna tränga ihop sig och hyra ut sina lägenheter, vilka täcks med en gummiduk som blåses upp och skyddar allt. Där kan sedan gästerna leva sina festivalliv bäst de kan tills allt är över.

Projektet är också en symbol för gentrifieringen, där en process accelererar och passerar ett stadie på två veckor, inte decennier. Fattiga tvingas flytta efter att konstnärerna har givit attraktion åt deras kvarter och de rika gästerna, parasiterna, får sin plats, sitt utrymme som de betalar för. De tär och de bryter ner, men de betalar för sig.

Efter festens slut, behöver bara duken avlägsnas och brännas. Skador kan lagas med pengar som nu kommit in. Kvar står staden, inte som förr, men för alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: