En kulvert tillsammans

4 mars, 2010

Under de senaste tjugo åren har en mängd skolor byggt med tilluftskulvert. Luften till byggnaden strömmar genom kulverten och ges en jämnare temperatur under året. Samtidigt finns också chansen att öka luftfuktigheten genom att låta vatten rinna i kulverten. Skolornas kulvertar har oftast ståhöjd och städas någon gång per år. För småhus blir kulvertar mer problematiska, deras storlek försvårar städning, istället får de spolas regelbundet. Samtidigt pågår en diskussion kring småhus och fjärrvärme, där nätets stora värmeförluster minskar incitament att ansluta lågenergihus. När småhusområden anläggs grävs ofta tre eller ibland fyra schakt för fjärrvärme, el och va.

En enklare lösning för kulvert, som också skulle gynna byggherrar, är att skapa gemensamma lösningar för småhusområden. Samtidigt skulle delar av värmeförlusterna kunna komma bebyggelsen till godo.

Genom att gräva ett schakt, men göra det djupt, kan man lägga alla ledningar på rack på kulvertens ena sida. Kulverten kan användas som tilluftskulvert till byggnader om den isoleras på ovansidan. Värmeförluster från framförallt fjärrvärme- men även avloppsrör kan tillgodogöras. Samtidigt blir samtliga rör inspekterbara och eventuella fel kan upptäckas och åtgärdas till lägre kostnader. Kulvertens volym ger god och jämn lufttemperatur över året, bara genom att passera en tomtbredd. Genom att samverka vid schaktgrävning sparas kostnader som används vid grävning av det större schaktet.

Vid var femtioende meter finns en isolerad lucka för inspektion samt rörbyte. När ett rör byts dras det upp genom luckan istället för att lyftas rakt upp. På så vis finns möjligheter att dra kulverten under byggnader och på så vis spara in än mer energiförluster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: