Tre resurser

15 juni, 2010

För att enklare kunna sålla i strävan att nå miljökrav för byggande använder jag ett ganska enkelt system. Systemet är ganska spritt och kan tänkas fungera i många olika sammanhang. Jag delar in de resurser som kan tänkas användas i tre, flödande, fonder och lager.

Flödande resurser är främst energi och innefattar uttag av flöden i naturens kretslopp. Det handlar främst om sol, vind och vattenenergi. Här måste man dock var försiktig med vattenkraft, eftersom det kan ha stor miljöpåverkan.

Med fonder menas resurser som finns men där uttag minskar tillväxt. Det mest framträdande exemplet är väl fiskbestånd i havet eller för oss byggare skog och timmer. Vi måste upprätthålla våra fonder men kan löpande göra mindre uttag utan att göra avkall på hållbarheten.

Det tredje resursslaget är lager. Lagerresurser ombildas inte under överskådlig tid, varvid de är mycket värdefulla. Vidare är deras spridning ofta förknippad med problem, eftersom många lagerresurser normalt endast finns djupt i jordskorpan. Vanliga lagerresurser är bergarter, här på västkusten granit, men även olja av vilket många produkter är gjorda.

Genom att söka maximera flödande resurser och minimera lagerresurser kan man enklare göra bra val för miljön i byggande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: