Härmanö – att bygga ut kring Gullholmen

19 juli, 2010

Gullholmen och Härmanö är gamla fiskesamhällen som långsamt förvandlats till fritidsområden. Fastighetspriserna växer kraftigt och idag kostar stugorna flera miljoner. Samtidigt är området klassat som ett bevarandeområde.

Hur skall man då behandla enskilda fastighetsägares vilja och behov till utbyggnad? Risken blir stor att godkännande av enstaka utbyggnader blir praxis och att området efter hand exploderar från fyrdelade dubbelhus till stora vräkiga byggnader i ett förvanskat område.

Ett väl utformat utbyggnadsförslag ritades av Hans Arén och Stefan Ädel. Tidigare var byggnaden ombyggd under 50-talet. Istället för en fyrdelad plan förlängdes byggnaden intill sexdelad plan vilket inte är särskild ovanligt på orten. Fönster och detaljer anpassades till plan för bevarande av orten. Utformningen låstes hårt i detaljplanen, vars fokus blev just att definiera och bevara ortens kvalitéer. Detaljplanen visade på möjligheten och problemet med att definiera spelregler för enstaka fastighetsägare.

Vad som nu behövs för hela Härmanö är ett samlat planprogram med riktlinjer för ortens fortsatta utveckling. Tydliga strukturer för hur samhället kan behålla och stärka sina kvalitéer genom att fastighetsägare ges möjlighet att utveckla boende och verksamheter på orten. Exempelvis bör fler byggnader kunna passas in i bebyggelsen, om deras skala korresponderar mot befintlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: