Framtid och vardagsliv

10 augusti, 2010

Framtid och vardagsliv är titeln på ett översiktsplaneprojekt jag ledde på plan på Kungälvs kommun under 2008. Projektet var en del av det pågående översiktsplanearbetet. Kärnan var sex fristående orts- eller kommundelsprojekt, där varje orts roll, strävan och möjligheter söktes. Syftet var att finna strategier för bostads- och ortsutveckling i kommunen.

Varje projekt började med en grundlig insamling av fakta och kunskapskällor för orten. Ofta fanns äldre utredningar vilka sammanställdes med deras (up to date/färskhet).

Slutligen söktes informell information från orten. Boende och aktörer samtalades med, vanligen på plats. Materialet samlades och bearbetades genom olika analysmodeller. Utifrån dessa gjordes en bedömning, vilken lades som grund för utvecklingsmöjligheter.

 

Utifrån bedömningen testades projekten genom att olika scenarier simulerades. Konsekvenser och möjligheter sammanställdes för scenarierna, som sedan kunde utvärderas. I många fall blev oväntade scenarier de med bäst utfall.

 

 

 

Projektet var oerhört roligt att arbeta med och mötte mycket gott bifall av politik i Kommunen. Idag ligger projektet till grund för den översiktsplan som varit på samråd under 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: