Viskafors centrum – hur en mindre ort ges möjligheter

16 augusti, 2010

Den lilla orten söder om Borås lever ett säreget liv. Kring centrum märks en märklig kraft som öppnar nya verksamheter, förnyar och ställer ut växter. Strax intill byggs moderna passivhus och en liten bit söderut stannar pendeltågen. En förklaring till detta spirande liv är ett mycket aktivt bostadsbolag. Viskaforshem har alltid flera projekt rullande men framförallt en nära kontakt med många boende, och därmed en förståelse för ortens framtida behov.

Jag fick chansen att arbeta med en detaljplan vars syfte är att samla och utveckla möjligheter för ortens centrum. Planen syftade till att skapa möjligheter för att tillskapa fler bostäder och lokaler i centrum, delvis i befintliga byggnader som gavs blandade funktioner. Genom att bygga om entrévåningar till lokaler och övre plan till bostäder i olika byggnader kan handel och liv i centrum ökas. Samtidigt ges möjlighet att bygga på befintliga bostadshus för att utöka antalet bostäder i Herrgårdsområdet. Bättre åtkomst för transporter minskar påverkan på torget.

Idag har orten parkeringsproblem, vilka löses genom flera insatser. I söder ordnas en bättre busshållplats med pendelparkering.

Viskafors är en intressant ort med stor potential. Mycket kan hända och många idéer finns. Kan centrum-utvecklingen samverka med andra processer i den utvecklingen blir den en viktig byggsten.

Det har varit mycket roligt att arbeta med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: