genom jorden – passivhus klargjort

19 augusti, 2010

De senaste åren har det talat mycket om men knappt byggts några passivhus. Trots passivhuskonceptets enkelhet har konceptet både blivit byggindustrins glittrande kristallkronor och sorgebarn.

Under ett halvår kunde jag tillsammans med en vän och väg- och vatteningenjör undersöka energieffektivt byggande. Det blev ett projekt vi skrev för Peab som ville se hur man bättre kunde bygga småhus i serie som passivhus.

Genom en mängd intervjuer, studiebesök, skisser och simuleringar kunde vi testa oss igenom etablerade sanningar och skapa egna uppfattningar. Vi nådde fram till en serie småhus i tre storlekar om 96, 124 och 135 kvm i två plan.

Ett resultat vi nådde var att en ventilation med värmeväxlare i många fall inte ger någon miljövinst, och att den i andra fall är högst marginell. I jämförelsen simulerades två identiska byggnader, den ena med ftx, den andra med en luftkulvert och frånluftsfläkt.

Vi arbetade också med att undersöka olika typer av lufttäta skikt. En stor del av svårigheterna som visats när man bygger passivhus har att göra med hur man applicerar plastfolie på bästa sätt. Att kunna ersätta detta moment genom att klämma träelement mot varandra torde utgöra en god utveckling.

En lättregelkonstruktion med installationsskikt ger goda möjligheter att minimera köldbryggor i möten grund-vägg och vägg-tak. Genom att bära mellanbjälklag med installationskikt kan köldbryggor minimeras ytterligare och konstruktionen förenklas.

Kan vi hitta enklare lösningar kan både kvalité och form förbättras och kanske blir fler hus passiva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: