Villastaden och Trästaden

20 augusti, 2010

Nära hälften av de bostäder som byggts i Sverige de senaste tio åren har varit villor. Klart att vi kan göra något annat av det!

Även under ekonomiskt mer normala år byggs det villor för nästan lika många som det byggs lägenheter för. Villaområdena blir långt ifrån de hållbara städer som Sverige visar upp för omvärlden och den förebild som Sverige är tänkt att vara förblir en kuliss att sätta framför det verkliga stadsbyggandet.

Men många vill bo i villa. Många vill ha eget hus och egen trädgård med bra uteplats att grilla på. Antingen får vi genom saklig argumentation visa på stadens fördelar eller så får vi helt enkelt tvinga folk bort från denna fruktansvärda livsstil… Eller?

Den långt mer komplexa bild av hållbar stad som långsamt växer fram har plats för mycket mer än bara täta stenstadskvarter i räta vinklar som dagens stadsplanerare ritar på rutin.

Villakvarteren har det emot sig att de erbjuder samhället få bostäder och därmed få människor per yta, samt att de medför att områden befolkas i ganska homogena grupper. Att få personer bor på varje yta ger stora transportproblem och blir dyrt både samhälle och miljö, men kanske det största problemet är det asociala samhälle som skapas. Problemet förvärras av att femtioplussare bor kvar i sina villor trots att barnen flyttat. Villaområden får också en ganska homogen befolkning, framförallt är det barnfamiljer med god ekonomi och i nybyggda områden vanligen med stor andel svensk bakgrund som flyttar in.

Ska vi inte söka ta itu med dessa båda problem istället för att tvinga in alla i den urbana myten? Finns det bara hållbarhet i större städer? Kan vi skapa villaområden med 60-80 bostäder per hektar, uppblandade boendeformer, blandade boendekostnader och möjligheter för familjer med utflyttade barn att flytta inom området?

Klart vi kan.

och faktiskt visar det sig att den täta stadens boende kör nära nog lika mycket bil som landsbygdens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: