Distelweg och renoveringens energi

28 september, 2010

Beat Kämpfens kontor är en bra plats att leta på för att förstå var energieffektivt byggande är på väg. Ett gott exempel på detta är en renovering och energieffektivisering av ett parhus i Zürich som jag fick chansen att besöka för inte så länge sedan.

En sak står klar, kan man på ett bra, enkelt, billigt och för bebyggelsen varsamt sätt lyckas energieffektivisera äldre byggnader är det långt mycket viktigare för miljön än de passivhus som vi bygger nya.

EU har satt sitt mål att minska energianvändningen i byggd miljö med 50 % till år 2050. Kanske låter målet lite försiktigt med passivhus som nybyggnadsstandard inom tio år vilka minskar energianvändningen med minst så mycket? Men målet är ambitiöst. Om dagens nybyggnads- och renoveringstakt håller i sig kommer bara 6 % av byggnaderna 2050 att vara byggda efter 2010. Bara 47 % kommer att vara renoverade efter 2010. Resten, närmare hälften, kommer att behållas som de är. Det innebär att energibesparingen i de 6 % som blir nybyggda och de 47 % som renoveras måste hålla god standard. (1)

Låt oss säga att hushållsel och verksamhetsenergi kan minskas med 50 % och låt oss säga att de hus som renoveras i framtiden drar i snitt dubbelt så mycket energi till värme än de som inte renoveras.

För att då uppnå en halvering av energianvändningen behöver all nybyggnad och all renovering minska sin energianvändning med 85 % förutsatt att användning av hushållsel minskar med 30 %. Minskar användning av hushållsel med 40 % räcker 80 %, 50 % 76 % osv. Vi har alltså en tuff uppgift framför oss.

Parhuset i Zürich är intressant kanske främst därför att det trots en omfattande energieffektivisering och minskning av energianvändning med 95 %, inte på något sätt står ut i mängden av liknande hus i området. Visst syns det att det är nyputsat och istället för fönsterluckor som annars är brukligt är lätta textilgardiner använda som solavskärmning på södersidan. Det med solceller täckta söderfallet av taket passar dock ganska väl in bland betongteglet. (2)

Byggnaden är ursprungligen byggd 1947 och renoverades under 2008-2009 .De flesta ytterväggar isolerades med 140 mm mineralull. Skivorna fästes utanpå väggen och putsades. Taket mot vinden isolerades på liknande sätt, emedan golv mot källare isolerades med 100 mm.(3)

Genom att använda en värmepump med cop runt 4,25 för värme och varmvatten och ett ventilationssystem med värmeåtervinning som bara drar 3,5 kWh per kvm ges en total energianvändning för värme, varmvatten och ventilation på 22,5 kWh el per kvm och år. Byggnadens energianvändning ligger därmed lägre än många svenska passivhus. Trots det uppfyller det bara kravet för Minergie, dock inte –p.

De två stora ingreppen mot byggnaden var tilläggsisolering av den putsade fasaden och indragning av ett ventilationssystem med värmeåtervinning. Eftersom nya välisolerade fönster ändå sattes in kunde dessa, som är mycket lika de gamla, flyttas ut närmare fasadliv och därmed ge byggnaden ett ganska oförändrat uttryck. Det är främst de något mindre takutsprånget vid gavlarna som skvallrar om att något hänt. Ventilationsdragningen på insidan känns som ett större intrång.

I Schweiz renoveras 1-2 procent av byggnadsbeståndet per år, vilket är ganska likt Sverige. Distelweg står dock som ett tydligt exempel på att det går att minska energianvändningen med 95 % utan att förvanska bebyggelsen. Hur man sedan använder energi och under vilka tider den produceras, det är en annan fråga. (4)

Byggnaden på Distelweg passar så väl in i området att det om ett par år kommer att vara svårt att skilja det från de andra längs gatan.

1: Mats Rönnelid 2010-09-26
2: http://www.kaempfen.com
3: http://www.benetz.ch/docs/pressespiegel/14.pdf
4: http://www.swissolar.ch/de/bauen-mit-der-sonne/anwendung/neubausanierung

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: