Tekniktungt

24 november, 2010

Viss förfäran kanske är bra när man lär sig, men var gång som ventilation och värme i tyska passivhus förklaras för mig, kan jag inte annat än att se stora kontor växa upp.

Som tidigare nämnts har de senaste åren bostadsbyggandet gått ner något i Sverige, varvid villabyggandet stått för lika många nya bostäder som lägenheterna. Dvs vår urbana tid är endast det talade ordets. Villamattan brer ut sig som förut. Att då göra något åt detta handlar antingen om att fega ur och söka bygga bättre villor, eller att uppfylla de önskemål som villaköparen har med någonting annat, se Villastaden och Trästaden, nedan. Men låt oss nu tänka oss att vi fegar ur.

Skall vi bygga villor som komplement till hållbara städer behöver de vara energisnåla. Men de behöver också vara enkla att sköta och prisvärda. Bygger vi passivhus behöver de ha vvs-system som även de boende förstår sig på, annars kommer inte driften vara synkad om tio år varvid risken blir att flera olika system motverkar varandra.

För att ett passivhus, på pappret, ska bli så effektivt som möjligt bör man bygga kompakt och yteffektivt och väl välja sitt klimatskal, sina fönster och se till att byggnaden blir lufttät. Men sedan skall tekniken komma in. Och det räcker inte med en ftx. Solpanelerna kräver en ackumulatortank, och då har man nästan ett vattenburet system redan. Vidare kan man ha frostskydd för ftx:en, som en jordvattenslinga med en pump.

Då har vi det, igen. En installationsjulgran och en bra julklapp för vvs:aren. Men det handlar ju bara om villor! Kan vi inte lösa detta på enklare sätt? Varför inte gemensamma lösningar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: