Stadsradhusens lov

11 maj, 2012

En tät men social stad, hur ser den ut? Jag tillbringade en vecka i Holland med att cykla runt i städer nu när våren kom dit. Mest för att jag tycker om städer från länge sedan.

 haarlemb

Är man stenstadsvurmare bör man förstå att alla inte är det. Villaområden växer i snabb takt, likaså köpcentrumen som liksom cancer blommar upp i utkanterna och ödelägger sina närområden. De växer därför att många människor vill bo i eget hus, vill ha en egen täppa. Många vill låta sina barn växa upp på det sättet. Frågan är bara inte hur vi skall förändra kulturen till att alla skall vilja bo i tät innerstad. Den handlar också om hur vi skall bygga en urban stad som kräver minimala transporter men som låter folk få vad de är ute efter.

Runt om på kontinenten finns äldre stadsstruktur med smala tomter och gator. De har en annan skala, både socialt och fysiskt. En skala där man känner sina grannar, men ändå har en urbanitet med pub på hörnet om mataffär inom gångavstånd.

Frågan om hur tät stad som är tät ställs på sin spets och ogiltligförklaras. Det handlar inte alls bara om exploateringstal. En stad där människor rör sig mer på stan och umgås mer med människor blir därför tätare än en stad med samma antal personer per yta där man handlar i stora köpcentrum och spenderar kvällen framför tv:n. Vi måste därför istället ställa oss frågan om vad som gör en stad tät, eller snarare urban.

Här finns den stora vinsten med mina cykelturer i Holland. Här finns massor av radhusbebyggelse med exploateringstal som våra stenstadskvarter från förra sekelskiftet, och med en än större urbanietet. Samtidigt finns rum för en mångfald av lokaler i olika storlekar.

Skall vi på riktigt försöka bygga en tät stad, måste den bli tätare också utanför innerstadens värme. Vi behöver en ny tomtkö, för smala gatuhus, och vi behöver en ny syn på stadsdelar. Äppelträdgården fick pris, Kärrtorp i Stockholm fick det också. Nu vill vi se stadsstruktur som byggs upp av kombinationer av radhus och flerbostadshus. Har vi kunnat det i tusen år måste vi väl klara av att göra det igen?

För stadsradhus är ofta tio gånger tätare än villaområden, men kan ge samma kvalitéer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: