Närvärme sol

29 september, 2012

Vad är nästa steg från passivhus? Frågan är ytterst befogad i Västsverige, där många kommunala bolag redan ser stor lönsamhet i energisnåla byggnader och där konsulter och byggbolag lärt av sina första erfarenheter. Mina svar är först bygg- och sedan energisystem.

Eksta i Kungsbacka tänker tvärt om. De ser energisystem först, det har de gjort sedan 1970-talet med solpaneler och biobränsle i närvärmesystem. De senaste åtta åren har de drivit på utvecklingen för passivhus i väst, nu senast med ett helt område av passivhus i Vallda.

Heberg, som området heter, fick jag anledning att fördjupa mig särskilt i då jag 2008 ritade ett större projekt på tomten för att knyta ihop sociala värden med energivärden. Projektet kom sent i planprocessen, men lyckades kanske inspirera till en bättre placering av äldreboendet och radhusen intill det.

I Heberg har man vidareutvecklat närvärmesystemet med målsättning att täcka 40 % av energianvändningen med solvärme. Med sjunkande solcellspriser kan det bli början till slutet för solvärmen i Sverige, men den går här ner med flaggan i topp.

Basen för värmen i Heberg är en närvärmecentral med en pelletspanna om 250 kW med värmeväxlare på rökgaser, en ganska vanlig lösning. Men till denna förvärmer man returvattnet med vakuumsolfångare, satta i 70 graders lutning för att ge värme även vintertid. Kulvertarna isoleras med 200 mm extra EPS vilket minskar förlusterna till 7 – 8 W/m.

Till systemet är fogat närvärmecentraler med ackumulatortankar och platta solfångare. Dessa ger varje kvarter egna fungerande närvärmesystem sommartid, och minskar låga effektbehov av primärpannan.

Sammantaget skall solen stå för 40 % av det årliga energibehovet av runt 50 kWh/m2. Med BBRs system av att räkna bort sol ger detta en energianvändning av 30 kWh, dvs 1/3 av kraven. Det är riktigt bra. Om Eksta får för sig att bygga klimatneutralt från vagga till grind i sitt nästa projekt, börjar vi närma oss bebyggda områden med riktigt liten klimatpåverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: