Noll?

10 oktober, 2012

Tycker du också att vi måste satsa på nollenergihus: noll miljöpåverkan i bebyggelsen? Målet om att kunna vara helt neutral är vår gyllene möjlighet att göra bot. En oskuldens port.

Men in i vadå? Varför skall nya hus vara nollenergihus? Ställer man den frågan visar det sig att svaren inte är så enkla.

Att vi först bör satsa på energieffektivitet, bygga energisnålt. Solceller är inte särskilt energisnåla. När vi väl bestämt oss för att bygga energisnålt, då bör vi inte sätta på solceller, då bör vi bygga resurssnålt, att bygga energi- och resurssnålt över hela livscykeln. Ingående material kan idag vara en större klimatpåverkare under byggets enda år än under femtio år av drift.

Först sedan skall vi börja prata tillförsel av energi. Och då snarare i krisperspektiv. När är energisystemet som sämst? Hur kan vi stödja systemet då? Jag kallar det energiresiliens för att skilja det från hus som ger el sommartid och tar vintertid. Det minskar inga kolkondenskraftverk. De behöver vi inte på sommaren.

I en framtid kommer Sverige bli en stor exportör av energi. Vi kommer använda hälften själva, resten kommer att säljas till kontinenten. Då räknas också solcellerna. Men idag är resiliensen långt viktigare.

Men jag vill gå långt längre än så, redan idag. Syftet med att bygga hus är att bygga sociala arenor för oss. Arenor byggs för att vi ska kunna verka. På samma sätt måste det vi bygger idag inte bara sluta utnyttja direkt kortsiktiga energikällor och gifter, det måste också skapa arenor för att stärka ekosystemen som föder oss.

Vi är troligen den delen av ekosystemen som idag har störst möjlighet att stärka dem, i den kris många av de närmar sig, men också annars. Vi kan bygga resiliens. Och många av våra rikaste ekosystem finns i städernas närhet, där skogar och marker brukats av fler skäl än direkt avkastning.

Vi måste bygga plushus. Först minimal miljöpåverkan, sedan plus för ansvarsfulla relationer med ekosystem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: