Norge och vi

28 oktober, 2012

Jag sitter på tåget hem från Trondheim, förstummad av ett land som förändras.

Kanske var detta sista gången vi kan åka från Göteborg till Norge och peka på våra byggda exempel, på vår erfarenhet och kunskap. Nästa gång vi ses, i Göteborg nästa höst, då har Norge hunnit före oss. Då är det från dem vi drar lärdomar.

Den senaste tiden har vi på Passivhuscentrum arbetat med att direktutbilda ett femtiotal byggare, utvecklat ett tiotal byggymnasier och utvecklat en utbildning för utbildare i våra byggbolag i Sverige. Men det är trögt att få byggbolagen att se nyttan med att dra folk ur produktion ett par dagar för att bygga bättre. EU-projektet Build up skills, med just detta syfte, har långa ledtider och först sommaren 2014 verkar något hända på riktigt.

Den nordiska passivhuskonferensen blev i år en hyllning till Norge, som med förenade krafter just nu lyfter sin byggsektor till en kunskapsnivå som vi aldrig förut sett i Norden. 260 000 m² passivhus är under byggprocess. Och man stannar inte i passivhus, man ser vidare på möjligheterna att utnyttja lokal tradition och träbyggande till att skapa ett byggande som stärker, snarare än stjälper, klimatet.

I Norge ges stöd om mellan 6 – 800 nkr per kvm area passivhus som byggs. 2015 gäller passivhus som byggnorm. Utbildningsprogrammen för byggsektorn växer explosionsartat och arkitekter och ingenjörer ser allt mer fokuserade ut för varje nytt besök jag gör i Norge. Varenda snickare skall utbildas, helst före utgången av 2015.

Visst, det sker med oljepengar. Men det sker på ett sätt som säger att vi bygger för att klara oss utan dem, att vi kan exportera vår el för att ersätta ert kol. Ekonomi på nationell nivå handlar om långsiktighet.

I Sverige definierar vi nära noll som det vi har idag, så att vi kan trycka på snooze ett par gånger till. Men tågen går.

 Futurebuilt är ett bra exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: