Solfångare av enklare snitt

1 april, 2013

Jag har flera gånger fått frågan av ekobyggare om man borde leda luften genom luftsolfångare och det är inte en lätt fråga. Höst och vår i fritidshus är det lätt. Det är ett bra och enkelt val. Men det blir svårare om man bor i huset och behöver luftflöde hela tiden.

Nattetid blir inte luften varmare av en solfångare, snarare tvärt om. En kall, stjärnklar natt strålar ytor ut värme. Därför bör man inte leda in luften genom dem hela tiden. Luftsolfångare bör bara användas just när det är sol.

bild-9

Vi köpte en luftsolfångare för ett par år sedan för att testa lite, och visst fungerar de utmärkt trots sin enkelhet. Med runt 1,2 m² area ger den denna soliga första april 870 W uteffekt (200 m³/h, 13,2 grader in, 26,4 grader ut, 0,33 Wh/m3 luft). Det motsvarar runt 420 W för en solig dag i januari (5700 istället för 2770 Wh/mån). Vi köpte en billig no-name. Men vi kunde lika gärna byggt en själva. Det är bara en något isolerad låda med en svart plåt i mitten och kanalplast som lock.

Med tre sådana kan man alltså klara ett helt passivhus när solen lyser! I januari! Men det är ju tyvärr bara när solen lyser, kanske tio procent av januari. Men baksidan, priset, är ju väldigt lågt. Så varför inte?

Så vad svarar jag? Kör hårt. Men bara dagtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: