supermotet

5 april, 2013

min stad är en medelstor stad. Men den är bilarnas stad. Det är en sån där lekmatta för leksaksbilar där vägarna är tre fjärdedelar av staden, därför att i lekmattans värld är att leka med bilar stadens syfte. Ser man på vägarna är min stad en stor stad.

supermot

senast på listan till min stad är ett supermot. Ett mot större i area än någon annan stads. Vi i min stad har tagit sex motorvägskorsningar, eller mot som vi säger i väster, och byggt ihop till ett. Allt på en yta stor som innerstaden. Jag kallar det för supermot. Ingen talar om det. Alla talar om det.

mer vägar ger mer trafik. Först efter nittonhundratalets slut brändes det fast på papper. I forskning. Inducerad trafik. Stora män inducerar trafik. Mer vägar blir mer avstånd mellan oss som bor i staden. Mer avstånd föder sociala problem.

som plåster lovas guld och långa tågtunnlar, men de får vi bara se röken av innan pensionen. Och stora män vill stoppa dem. Män som vill ha supermot. Jag vill inte ha supermot. Jag vill inte bli en stor man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: