Helårsboende på Koster – Filjestad

11 februari, 2007

Koster behöver höja sin bofasta befolkning och sänka medelåldern. Det som hindrar en sådan utveckling är de höga bostadspriserna. När bostäder säljs är sommargäster de enda som har råd att betala. De helårsboende som tillkommer är ofta pensionärer som på heltid flyttar ut till sina sommarstugor.

Kommunen har tidigare försökt att sälja mark för att bygga helårsboende på Koster. Nyligen byggdes 30 villor men bara 3 blev helårsboende och de endast i specialfall. Vad som behövs är nya upplåtelseformer och Kosterbor som en aktiv förhandlingspart. Kommunen behöver helt enkelt ett starkt lokalsamhälle att samarbeta med.

Därmed fanns två uppgifter, dels att finna möjligheter att skapa helårsboenden, dels att visa på konkreta exempel för detta på plats på Koster. Genom att undersöka juridiska och praktiska möjligheter för helårsboende samt definiera skillnader i efterfrågan hos delårs- och helårsboende kunde vi ställa upp riktlinjer för hur kommun och lokalsamhälle bör agera.

En boendeförening kan på många sätt stärka samhällets möjligheter till helårsboende. Alla, inte bara de som hyr lägenheter i föreningen, kan bli medlemmar. Därmed kan andra fördelar också kopplas till medlemskap. Man kan samarbeta med båtpooler och energiproduktion med mera. Föreningen skapar inte bara bostäder, utan samarbete. Partboende är en form av kooperativ hyresförening. Man betalar en insats för sin bostad, och betalar sedan en löpande kostnad varje månad. När man säljer sin bostad köps den av föreningen till samma pris som den köptes för.

Filjestad är en del av byn Långegärde på norra Sydkoster, numera främst bestående av fritidshus. Idag finns runt sju permanentbostadshus och en bofast befolkning på runt tjugo personer. Filjestadsvägen går från Långagärde och nästan ned till kyrkan. Det finns redan gles bebyggelse utmed den. Området är lättåtkomligt, härifrån är det nära till färjan i Långagärde. Kommunen äger mycket mark. De byggbara ytorna finns i kanterna mellan bergen, sankmarkerna och de gamla åkrarna. Det är en utmärkt plats att fylla i med fler hus och bygga en by på.

Iden här visionen är Filjestad en tät by där det lyser i fönster hela vägen utmed vägen, även om vintern. En by där grannar träffas och hjälps åt, där föreningen har gäststugor, verkstad eller festlokal. Byn har växt från runt tjugo helårsboende till långt över etthundra. De har blandade bakgrunder, åldrar och utbildning. Många arbetar i Strömstad, många nya barn går i skolan. Öns medelålder har sjunkit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: